Wie ben ik?
Ik ben Rosa Teunis, en van beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, kort gezegd: SPV'er. Een jaar of tien geleden besloot ik dat ik liever bij de mensen thuis wilde werken dan in een klinische setting. Het lastig was dat datgene wat ik in mijn hoofd had, in onze regio nog niet bestond. Ik woonde destijds in Huissen. Een klein dorp tussen Arnhem en Nijmegen waar veel mensen de grote GGZ instelling niet bereikten en dus tussen wal en schip vielen. Lang verhaal kort: ik ben daar zelf een team gestart voor BuurtzorgT. Inmiddels zijn er nu, negen jaar later, 8 teams in die regio.
Van oorsprong zijn we (mijn man en ik) Tukkers. En omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan zijn we in 2019 weer teruggekeerd naar Twente. Ik mocht hier nogmaals een team starten, maar heb dat ook weer moeten opdoeken nadat onze psychiater met pensioen ging. Ik ben inmiddels liefdevol geadopteerd door het BuurtzorgTteam in Zwolle Dieze waar ik mensen een behandeling biedt tegen angststoornissen, depressies, trauma's etc.
Herstelgericht
Een belangrijk onderdeel in mijn behandeling is om samen met de cliënt een ommetje te maken. Schouder aan schouder heb je toch andere gesprekken, en ik merk dat mensen zich na die tijd vaak beter voelen. En nee, ik maak mezelf niet wijs dat dat komt door het zojuist gevoerde fantastische gesprek ;-)
De wetenschappers zijn het erover eens: herstellen doe je buiten, en het liefst in de natuur.
Hoe mooi is het om dat te kunnen combineren met natuurherstel?
Samen met mijn clienten ben ik gaan brainstormen over hoe dat eruit moet komen te zien.
De wensen en ideeen zijn divers. En al die ideeen kunnen samenkomen op de camping.
Af en toe een wandelingetje is wat te magertjes. Ik wil graag wat meer lichaamsbeweging aanbieden. Als runningtherapeut ken ik het belang van buiten zijn en lichaamsbeweging krijgen. Ik wil mensen een goede dagstructuur bieden, gezonder eten en bovenal ook een zinvolle en betekenisvolle daginvulling creëren voor mensen.
Een plek waar cliënten aan het werk zijn en medewerkers worden. Waar ze gewaardeerd worden om wat ze doen en niet gestigmatiseerd worden door de psychiatrische diagnose die ze meezeulen.
Dit is ook direct de verklaring voor de naam Rooskleurig. Ik zie de toekomst graag rooskleurig tegemoet. Het klinkt hoopvol en vrolijk. In deze wereld waar zoveel ellende gaande is mag wat tegengas komen. Een hoopvolle en rooskleurige toekomst voor de medewerkers en voor de natuur.